Även om utvecklingen på materialsidan går framåt är det ett komplext samspel mellan kläder som är under ortosen, polstringsmaterial, det rigida materialet och kläderna som är utanpå.
Fortfarande är det vanligast att göra lufthål i ortosen med syftet att minimera temperaturen mellan ortosen och huden.
Detta har gjorts utan att veta om detta har någon verklig effekt. Till författarens vetskap finns inga studier på detta område, utöver en studie på skyddshjälmar.
Temperatur och bekvämlighet
Resultatet i denna studie visar att kroppstemperaturen sjönk, när hjälmen hade lufthål. Härav kom iden till denna magisteruppsats. Syftet med studien var att undersöka, om lufthål har någon effekt på olika kroppstemperaturer så som hudtemperatur på olika kroppsdelar och kärntemperaturen, samt hur bekväm användaren kände sig i olika typer av ortoser (ankel-fot-ortos och Boston korsett).
Studien gjordes på fem friska försökspersoner (tre kvinnor, två män) med de två olika typerna av ortoser med och utan lufthål växlande under både aktivitet (cyklande på motionscykel) och vila (sittande på en stol). Hudtemperaturen, mättes på nio olika ställen på kroppen, liksom puls, rumstemperatur och luftfuktighet. Användarens upplevda känsla av komfort blev kontinuerligt registrerad under alla fyra försöksperioder.
Tydligast utslag i ankel/fot
Resultatet visade enbart en signifikant skillnad i hudtemperatur i en ankel-fot-ortos med lufthål.
Men användarens välbefinnande var högre i Boston korsetten med lufthål, detta var dock inte signifikant.
Felkällor i studien: ett otillräckligt antal försökspersoner, ej olika storlekar på lufthålen och att man inte göra detta som blindtest.
Vidare studier hade varit av intresse för att bland annat undesöka påverkan av lufthålens diameter och skillnader mellan olika material i ortoserna.
Konklusionen är att lufthål inte har någon större effekt på hud- och kärntemperaturen.
Författaren: Magisteruppsats i ortopedteknik av Vibeke Musoke-Muwanga, Växjo
|