Sports Clinic och krigsskador på Bosön

Den 25-26 april ordnade Össur en Amputee Clinic på Bosön i Stockholm, och dagen efter en exklusiv SportsClinic i ett samarbete mellan Össur och Protesidrottarna med medverkan av den legendariske Bob Gailey.

Anna Nordin - en stilstudie.
Glada deltagare på Sports Clinic.
Linedance-övningar med hela gruppen.
Joggingövningar för hela slanten, för både amputerade och sjukgymnaster.
Entrén till Bosön.

Sverige visades sig från sin bästa sida, dessa underbara vårdagar. Föreläsningarna första dagen rörde sig mellan vitt skilda teman som Hightech till äldre och rehabiliteringen av krigsskadade soldater.
Bob Gailey är sjukgymnast och har under de senaste 15 åren varit assisterande professor på The University of Miami School of Medicine, Division of Physical Therapy.
Han har publicerat ett 40-tal
forskningsrapporter om bl.a.
biomekanik och rehabilitering av benamputerade.
Han inledde föreläsningen med att tala om de nyaste rönen beträffande fötter, knän och hur de kommer brukarna till godo. Det visade sig att de moderna komponenterna som utvecklas för att stödja de med svag gångförmåga i de flesta fall kommer de unga till godo. Hightech for young people, medan de äldre får nöja sig med mer energikrävande fötter och knän. Känns det igen även för svenska förhållanden? Varför är det så? Tja, troligtvis ren dumhet.
Det amerikanska krigsveteranerna utrustades som standard med C-leg ända tills det visade sig att det inte svarade mot deras krav på ett aktiv liv. Samtidigt som ett C-leg är ett utmärkt knä för en äldre person som inte har kvar samma muskelmassa som en yngre. Frågan ställdes om kostnaderna: En äldre människa som behöver hjälp att förflytta sig runt kostar betydligt mer av offentliga medel än någon som klarar sig på egen hand. Dessutom en ökad livskvalité på ålderns höst efter ett långt liv som skattebetalare. I övrigt berörde han problemet med rehabiliteringen av krigsskadade och deras behov av att inte bara rehabiliteras fysiskt utan även att hitta tillbaka till ett normalt liv utanför det militära.
På materialsidan gjorde han en analys av Sachfoten kontra Flex-Foot och Mauchknät i jämnförelse med C-leg. Slutsatsen var väl att gammal teknik inte behöver vara dålig och ny teknik är bra när den används rätt.
I övrigt pratade han om den nya Rheo-knäleden och dess färdelar gentemot C-leg och nämnde fördelarna med Proprio foten.

Små enkla medel
Under eftermiddagen demonstrerade Bob hur man med små medel kan fastställa en persons gångförmåga och träna upp densamma. Till sin hjälp använde han bollar, brädor och en vanlig stol, ”less is more”.
Nästa dag användes till praktiska övninga då sjukgymnaster och ortopedingenjörer fick chansen at praktisera sina nyvunna kunskaper på ett gäng glada försökskaniner (vi vill redan här påpeka att ”försökskaninerna var glada även efter dagens slut).
Årets Amputee Clinic utmärkte sig kanske inte så mycket genom antal deltagare från Sverige, utan mera genom de deltagare som kom från, Holland, Rumänien, Tjeckien, Sydafrika, Tyskland och Danmark. Andra dagens övningar präglades av denna babylonska smältdegel och med god vilja övervanns inte bara de faktiskta hindren i övningarna utan lika mycket de språkliga och kulturella gränserna deltagarna emellan.
I slutet på den andra dagen visade det sig att med god träning och motivation kan alla protesbrukare förbättra sin gång och med rätt förutsättningar även springa.
Rehabiliteringspersonalen fick dessutom en god övning i att praktiskt övervinna språkhinder, något som blir ett allt vanligare problem i vårt moderna multikulturella samhälle.
Som vanligt var det oftast danskan som ställde till problem, men våra ödmjuka grannar från söder visade stort tålamod och ”Fingerspitzengefühl”.
På eftermiddagen fick de utlänska gästerna chans att se Nordens Venedig från dess vackraste sida. Detta trots att en av bilarna som körde in till centrum började koka. ”Titta, en ny påve har blivit vald!” utropade föraren efter att det vällt ut vit rök ur motorhuven.

Sportfredag
Till fredagen hade ett flertal protesidrottare/motionärer och potentiella motionärer bjudits in, samt Utvecklingscentrum för handikappsidrott och OT-center som sedan länge är bland de ledande ortopedverkstäderna i Sverige vad beträffar löpar- och specialproteser. Det visade sig dessutom att flera av ”försökskaninerna” från föregående dag hade fått mersmak och tagit ledigt längre för att kunna vara med även denna gång. Ungefär hälften av brukarna med löparproteser i Sverige var närvarande. De flesta deltagare från Amputee Clinic stannade även kvar över fredagen. Positivt var det stora antalet kvinnliga protesanvändare.
Dagen började med att Bob gick igenom grunderna för all löpträning med protes.
Alla seminardeltagare var tvungna att vara med. De som inte var ombytta fick sitta i skamvrån. Som tur var hade Össur handdukar och t-shirts till alla.
Efter de inledande tuffa övningarna skapades olika stationer där samtliga deltagare fick prova sprintlöpning på bana, kasta spjut, stöta kula och åka handcykel (mycket populärt bland bland de närvararande barnen och sjukgymnasterna).
På Bosön finns inte bara en fullt utrustad idrottshall som även imponerade på Bob, utan även rekryteringsgruppen som var snälla nog att låna ut handcykel och barr till arrangemanget.

Fotboll och volleyboll
Eftermiddagen tillbringades med att spela innebandy, handboll, fotboll(!) och svinga golfklubborna.
Det hela avslutades med en dramatisk volleybollmatch där stockholmslaget länge stretade emot trots den tjeckiske domarens partiskhet och avgörandet fälldes i slutsekunden av den irakiske doktorn efter att den amerikanska spelmotorn stött på ovanligt hårt motstånd hos sydafrikanskorna.

Sammanfattning
Det krävs fortfarande mycket jobb innan rätt proteskomponenter hittar rätt användare även om utvecklingen går åt rätt håll.
Det finns ingen idrott/motionsform som passar alla men alla kan utöva någon form av idrott. Det är bara att hoppas på att fler får chansen att använda löpar och motionsproteser i framtiden. Förutom ökad livskvalité är även samhällsvinsten betydande.
I övrigt ska vi i Sverige vara tacksamma för att Össur lyckas få över Bob Gailey med jämna mellanrum.
Den entusiasm och kunskap som han sprider inom området kan inte värderas i pengar, varken för brukaren, rehabiliterngspersonal eller ortopedteknikern/ingenjören.
Ett stort tack till Bob Gailey, alla fantastiska deltagare, Össurs personal, Bosön, rehabiliteringsgruppen och Protesidrottarna som alla bidrog till resultatet.
Slutord: Krig är dumt, ja, till och med mycket dumt.
Glad sommar!

Tim Röhlcke
är ortopedingenjör


© Copyright Ortopediskt Magasin.