En ny målbeskrivning

Sedan våren 2006 har styrelsen i SOF arbetat med en ny målbeskrivning. Varför det kan man fråga sig? Bara två år tidigare hade vi en rykande färsk och genomarbetat målbeskrivning som svettats fram av styrelsen och med behjälplig assistans av bl a Epiphysen. Var det verkligen dags att redan riva upp allt och börja om på ny kula?

Men denna nya målbeskrivning bygger på ett regeringsbeslut angående ändringar i förordningen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område. Således något mycket större än bara ortopedi. Denna ändring förordnar vidareutbildning under minst fem år, tjänstgöring under handledning, deltagande i kompletterande utbildning samt att meriter från forskarutbildning får tillgodoräknas enligt närmare föreskrifter. Dessutom fattades det då också beslut om bas- och grenspecialiteter. För kompetens inom grenspecialitet krävs först specialistbevis i basspecialitet. Exempelvis, och egentligen det enda som praktiskt rör oss ortopeder, blev handkirurgi en grenspecialitet till ortopedi. Det finns nu 56 specialiteter, 31 bas (bl. a. ortopedi) och 23 gren (bl a handkirurgi) samt två tillägg.

Ny förordning, nya målbeskrivningar
Förordningen trädde i kraft 2006-07-01, men läkare med legitimation (innan detta datum) har rätt att få sin specialistkompetens enligt de gamla reglerna om ansökan görs senast 2013-12-31.
Med tanke på denna förordning ville man också ha nya målbeskrivningar till specialisttjänstgöringen, och tanken var att skaffa en mer enhetlig målbeskrivning för samtliga specialiteter. Den nya målbeskrivningen skulle vara mål- och kompetensbaserad, stor vikt på avvägning mellan krav och realitet och kontroll/examination att målen uppfylls, det poängteras också vikten av kunskap om de nya kompetenskraven hos handledare och specialister. För hjälp med de mer basspecifika målen vände man sig till specialistföreningarna. Och en majdag 2006 började vi inom styrelsen att diskutera detta.
Ramen för målbeskrivningen var utlagd, definition av kompetensområdet, kompetenskrav (medicinska, kommunikation, ledarskap samt medicinsk vetenskap och kvalitetsarbete) och slutligen delmål.
I delmålen skulle det finnas tolv medicinska, tre inom kommunikation, tre inom ledarskap och tre inom medicinsk vetenskap och kvalitetsarbete. Varje mål skulle ha definierat metoder för lärande och uppföljning.
Kompetensen är indelad i tre typer; kunskap, färdighet-handläggning samt färdighet-operativ. Delmålen är indelade i tre nivåer:
1. att självständigt kunna handlägga,
2. att ha god kännedom om och ha viss erfarenhet av handläggning samt kunna utföra under handläggning och
3. att ha närvarit eller ha teoretisk kunskap om. Och med detta har vi jobbat…
Ett arbete av denna dignitet tar tid, det är viktigt att det blir så heltäckande och korrekt som möjligt. Målen måste vara tillräckliga för att man när man uppnått dessa har den kompetens vi kräver av en ortoped i dagens och framtidens Sverige. Många timmars arbete, många timmars läsande, många täta kontakter med Socialstyrelsen. Slutversionen skickades in i våras och eventuella ändringar är endast semantiska och kommer att göras av Socialstyrelsen.

Handbok på hemsidan
Dessutom har vi i styrelsen jobbat parallellt med en handbok som mer tydligt beskriver målen med exemplifiering och en beskrivning hur utbildningen ska planeras. Handboken ska finnas på hemsidan, ortopedi.se, och vara tänkt som det verkliga stödet i ST-utbildningen. Några frågor kvarstår fortfarande. Exempelvis kvalitetsaspekten när det blir konkurrens om operationstillfällen, tidsaspekten (en mycket viktig poäng är att utbildningen är målbaserad inte tidsbaserad, men det där med fem års ST och sedan specialist sitter djupt rotat), hur blir det med sidoutbildningar inom exempelvis kärlkirurgi, plastikkirurgi, barn? Vad räcker för examination, hur vet vi att målen uppfyllts, vem kontrollerar?
Det kommer att ställa stora krav på våra handledare, vilket gör att det är viktigt med utbildning även av dem samt att tid avsätts för handledning. Allt för att gagna våra ST läkare så mycket som möjligt. Och ännu är det inte helt klart hur det blir med vår grenspecialitet, handkirurgin. Vi har haft ett nära samarbete med deras styrelse och målbeskrivningarna är inlämnade men ännu är inte alla praktiska detaljer lösta.

Hjälp, stöd och garanti
Det tog två år men nu är den här, tänkt som en hjälp, ett stöd och garanti för att vi lär oss rätt och bra saker under vår utbildning och utbildar framtidens ortopeder till ett kunnande och en kompetens som gör att man även år 2020 tryggt ska gå till doktorn.
Hela målbeskrivningen med dess uppdelning och specifika delmål kommer att finnas på hemsidan så fort alla sista detaljer är lösta och godkända av Socialstyrelsen.

Anna Telléus
är Epiphysens representant i SOF-styrelsen och nybliven specialist i Kalmar


© Copyright Ortopediskt Magasin.