Nordiska ingenjörer
konfererade i Köpenhamn

I ett höstlikt Köpenhamn konfererade nordiska ortopedingenjörer med föreläsare från hela världen. Man enades om att det är viktigt att ortopedingenjörerna är med och formar sin egen framtid.

Tina Andersson tillsammans med Yvonne Haglund och Åsa Bartonek från Astrid Lindgrens sjukhus.
Glada utställare från Camp med frontfiguren Siv Jönsson.

Möjligheter att utbyta erfarenheter och att ta del av det senaste inom ortopedtekniken samlade ortopedingenjörer från de nordiska länderna till den 7:e samnordiska ortopedingenjörskonferensen. Arrangemanget gick av stapeln på SAS Radisson i ett höstlikt Köpenhamn.
Ett välfyllt vetenskapligt program med tre parallella seminarier med föreläsare från USA, England, Holland, Belgien, Polen och Skandinavien gjorde att den enskilda deltagaren kunde sy ihop sitt eget program efter intresse.

Vältalande Nilsson
Den alltid så vältalige Kjell-Åke Nilsson (denna gång på utmärkt engelska) berättade om ortopedingenjörernas historik och ev. framtid. Vi var nog många som skrockade igenkännande när Kjell-Åke talade om en viss tröghet i att implementera ny teknologi. Ett enstaka test med ett misslyckande till följd av att man inte läst manualen ordentligt gör att det tar tid att ta till sig och använda nyheter som kommer ut på marknaden. Kjell-Åke menade också att det är viktigt att vi ortopedingenjörer är med och formar framtiden, annars kanske en del av vår yrkesroll tas över av andra. Dessa tankegångar och erfarenheter bekräftades av Gerald Stark, ortopedingenjör från USA. Han underströk vikten av vidareutbildning och utveckling av produkter och komponenter inom ortopedtekniken. Samme Stark höll senare även ett föredrag om hylsdesign och biomekanik för transfemorala proteser vilket gav många tips och idéer.
Dave Scurti, en långväga föreläsare från Sacramento i Kalifornien kom med intressanta ortoslösningar för transmetatarsalt amputerade. Han talade om vikten av att behandla orsaken istället för symptomen för patienter med sårproblematik, dvs. att stödja istället för att avlasta i hjälpmedlet.
En polsk kollega, Pavel Rybak, gav oss en inblick i de polska ortopedingenjörernas och deras amputerades vardag. Detta gav oss lite perspektiv på tillvaron som ortopedingenjör i Skandinavien gentemot många andra länder, även i Europa.

Problemfötter
Den danska ortopedöverläkaren Peter Basse talade om Problemfötter. Han anser att svåra ”plattfötter” ska behandlas med inlägg med medial kil baktill och tib post-träning. Han refererade till en studie gjord i Atlanta som visade att 60 % av patienterna blev bättre med denna behandling. Han visade också att det i stort sett inte finns någon gräns för hur mycket skruv och spik man kan fästa i en fot om kirurgi är ändamålet för att förändra biomekaniken.
Sjukgymnast Åsa Bartonek och ortopedingenjör Marie Eriksson redogjorde för Ortosens roll för patienter med svaga plantarflexorer. Ortoserna ska kompensera för musklerna som normalt stabiliserar ankeln och kontrollerar tibias rörelse framåt över foten. De ska även försöka generera kraft vid ståfasens slutskede och ge en push-off-effekt. Karbonfjädern från Gottinger som kallas Spring användes inbyggd i specialbyggda ortoser. 17 barn/ungdomar försågs med dessa ortoser i AFO eller KAFO-modell. Dessa hade sedan innan reguljära ortoser utan karbonfjäder. Efter gånganalys kunde man generellt konstatera att steglängden och gånghastigheten ökade i allmänhet men också knäflexionen i stödfasen. De ska fortsätta att analysera resultaten av detta. Vad som tilläggas bör var att nästan alla patienterna föredrog de nya typerna av ortoser.
Morten Lehmann, fysioterapeut (sjukgymnast) från Danmark talade om hur vi ska tolka och åtgärda en framfotsvarus beroende på fotens rigiditet.
Ett par föreläsningar av professor James Richard, England, om effekterna av ortopedtekniska lösningar på fotens biomekanik. Med hjälp av rörelseanalys-system visualiserades och analyserades vardagliga ortopediska problem. Det var förvånande att se hur en invändig förhöjning för att kompensera benlängdsskillnad kunde förändra golvreaktionskraften.

CP och Botox
Barnortoped Ylva Haglund-Åkerlind och ortopedingenjör Tina Andersson från Stockholm, friskade upp våra kunskaper om Botox och ortoser för nedre extremiteten till barn med CP.
Botox används flitigt idag för behandling av spasticitet hos barn med cerebral pares. Ibland i kombination med seriegipsning och eller vilo-ortoser. Detta för att motverka/ mildra utvecklingen av rörelseinskränkande och smärtsamma felställningar. Denna behandling har visat sig kunna skjuta upp operationer som tidigare gjordes i 4-5 årsåldern på barnen till 9-10 årsåldern. Då går man in med sk ”multilevel-kirurgi” och åtgärdar de korta musklerna (ffa gastrocnemius, hamstrings och höftadduktorer) vid en operation.
Tina Andersson benade upp typfall med spastisk diplegi på ett mycket pedagogiskt sätt.
Vikten av att behandla rätt muskel med rätt ortos och konsekvenserna av felbehandling visades med önskvärd tydlighet. Tänkvärd påminnelse om att med återkommande botox-injektioner i gastroc/ soleus utan åtgärd på hamstrings/iliopsoas och med felaktig ortosbehandling kan leda till sk ”crouch”-felställning.

Mycket om silikon
Ett stort föreläsningsblock handlade om silikon. Flera duktiga föreläsare behandlade ämnet.
Silikon används idag inom ortopedtekniken främst till patienter med olika former av hudproblem såsom brännskador, ärr eller svåra torrsprickor . Silikonet kan också användas integrerat i ett ortopedtekniskt hjälpmedel tex en liner i ortos eller protes. Materialet kan valsas i olika hårdheter (shore-tal) vilket kan ge mer eller mindre stabila konstruktioner ev tillsammans med förstärkningar. Silikonprodukten kan kokas och är därför ett bra material där god hygien krävs.
Nyckeln till de goda läkningsegenskaperna på brännskador och ärr anses komma från en kombination av occlusiv –behandling och kompression. Såret/ärret hålls fuktigt och huden mjukgörs. PH-värdet på huden under silikonet stiger och underlättar läkning. Detta har också inneburit en väsentlig smärtlindring för patienterna.
Flera av föreläsarna menade att mycket tunna konstruktioner i högre shore-tal och med en kompression på ca 15 mm Hg var det bästa för de här patienterna.

Smärtupplevelsen
Jenny Utbult , leg ortopedingenjör visade sin studie där smärtupplevelse hos patienter med plantarfasciit dokumenterades med VAS-skala före och efter behandling. Behandlingen bestord av en kil/plattform under metatarsal-leder 4 och 5 på den affekterade foten. Detta skapar ett sk skelettalt lås lateralt mellan calcaneus och cuboideum och minskar spänningen i plantarfascians fäste. Intressant ur ett samhällsekonomiskt perspektiv var att hon inte kunde se någon skillnad i smärtupplevelen hos patienter som fått en enskild kil och de som fått kilen integrerad i ett personligt utformat inlägg. Skovalet och att behandlingen startade så tidigt som möjligt verkade vara av stor betydelse.
Genomgående för alla föreläsningar på denna konferens var att de var väl förberedda och framförda. Ett genuint intresse för sitt specifika ämne skapar också intresse hos åhörarna. Tyvärr fanns det ibland lite dåligt med tid för frågor och diskussioner men dessa fortsatte som vanligt ”i korridorerna” på kvällstid.

Proffsig utställning
Utställningen var omfattande och proffsig. Företagen som var representerade hade fina montrar och gott om personal som kunde demonstrera produkter och svara på frågor. Tiden för besöken i utställningen kändes ibland lite knapp. Med så många deltagare som ska utfodras under dessa pauser för lunch och kaffe blir det inte mycket tid över för utställningen. Många intressanta produkter och komponenter visades emellertid. Össur:s Unloader One ortos för knäartros patienter med en s.k Dynamic Force Strap som aktiveras vid knäextensionen men lättar på kraften vid flexion av knäet. Detta gör att patienten tolererar trycket bättre och acceptansen av ortosen ökar.
Carbon Ankle Seven från Otto Bock är en vidareutveckling av karbonfjädrarna från Gottinger (se ovan). Den mest synliga skillnaden mellan dessa fjädrar är att Carbon Ankle Seven är 7 grader utåtroterad i ”fotbladet. ”En annan fördel är att det finns ett schema för dimensionering av fjädern som jag själv som ortopedingenjör kan välja i vilken storlek jag vill ha.
Erimed hade med sig ett färggrant sortiment av barnskor som de ville ha synpunkter på. Intressanta diskussioner uppstod om bla korsettskor för tonåringar/vuxna (var kan vi hitta dem?) och skor med normal-läst som kan kombineras med ortosläst inte bara för barn utan även för vuxna. Här finns ett stort behov!

Mingel med Össur
En trevlig mingel-kväll i Össurs regi (Vi har väl aldrig sett deras personal så stilig som med smoking och cocktailklänningar) värmde upp oss inför Galakvällen.
Denna kvällen förgylldes med god underhållning av bla två dragshow-artister, god mat och som alltid bra fart på dansgolvet.
SOIF:s ordförande Bo Johansson tackade Tonie Uldahl Jansen för en väl genomförd konferens och tog över stafettpinnen för nästa Samnordiska konferens som blir i Göteborg 2009. n

Tina och Mikael Engström finns på SOL i Helsingborg

 


© Copyright Ortopediskt Magasin.