Ledaren 2-00

Kära medlem!
Din styrelsen arbetar flitigt och oavbrutet för svensk ortopedis utveckling och förbättring! Det senaste uttrycket för detta är ett internat i slutet av april då vi satt i fyra dagar och dels avhöll ett styrelsemöte dels gjorde en översyn av föreningens stadgar samt målbeskrivningen för ST-utbildningen. Varför då detta?
Läkarsällskapet/Läkarförbundet har efterlyst gemensamma stadgar för alla specialistföreningarna och dels skickat ut ett förslag dels presenterat detta på Läkarsällskapets senaste fullmäktige. det visade sig då att specialistföreningarna inte alls var med på noterna. Man frågade sig med all rätt varför de olika föreningarna måste ha samma stadgar och något bra svar på detta fanns ej.

Vill behålla friheten
Vi i styrelsen vill behålla friheten att för SOF ha stadgar som passar vår förening och togs därför tillfället i akt att göra en genomgång av dem. Vi vill utforma dem i en modernare språkdräkt, anpassa dem till det ökande internationella samarbetet, säkerställa representation för den ökande andelen ST-läkare och uppmärksamma utbildningsfrågorna. Vidare anser vi att fler medlemmar bör få del i föreningsarbetet genom ökat bildande av tillfälliga eller permanenta arbetsgrupper och underföreningar. Detta i sin tur kräver ett aktivt arbete av både styrelse och valberedning och stadgarna måste då utformas för detta. Genom att samtidigt ge stadgarna en strukturell likhet med Läkarsällskapets förslag vill hoppas vi kunna få igenom (för Sällskapet och Förbundet måste ratificera dem) stadgar som tar vara på de goda i de nu gällande och samtidigt anpassas till framtiden. Det nya stadgeförslaget kommer att utskickas med kallelsen till årsmötet i Växjö så att synpunkter kan inhämtas och en diskussion ske varefter röstning om deras godkännande kan ske vid årsmötet i Norrköping 2001.

Målbeskrivning för dagens verklighet
Den nuvarande målbeskrivningen för ST-tjänstgöringen skrevs 1985 och utbildningen började 1992. Ambitionen då var att den nyblivne specialisten skulle ha en operativ färdighet på hög nivå med stor grad av självständighet. Sedan den skrevs har endast en smärre ändring gjorts under 1990-talet under det att utvecklingen inom sjukvården varit negativ vad avser ST-läkarnas möjligheter att under de fem-sex årens utbildning få tid och möjlighet att operera det relativt stora antal olika ingrepp som målbeskrivningen anger. Tung jourtjänst genererar mycket ledighet och trycket på akutmottagningen har på de flesta sjukhus framtvingat att primärjouren ej kan lämna densamma utan det som opereras på jourtid utförs av bakjouren. Mot denna bakgrund har vi sett det nödvändigt att anpassa målbeskrivningen bättre till dagens verklighet och detta arbete påbörjades nu. Styrelsen avser att kunna presentera ett färdigt förslag på ny målbeskrivning för diskussion på det ST-handledarmöte som ordnas i Växjö och avser dessutom att inhämta synpunkter från ST-läkare. När det som då framkommer inarbetats i förslaget skall de formalla kontakterna tas som krävs för godkännande och tillämpning.

Fortbildningen
En tredje fråga som har stor aktualitet är fortbildningen, d v s det inhämtande av kunskaper och färdigheter som den specialistkompetente ortopeden skall fortsätta med hela sitt verksamma yrkesliv. Det kallas för närvarande för CME (Continued Medical Education) och diskuterades nyligen på ett UEMS-möte i Budapest där Hanne Hedin och undertecknad deltog och på Läkarförbundets representantskap där Margareta Rödén är ordförande och där undertecknad också var med. En utbredd uppfattning i europas ortopedföreningar är att det krävs någon form av registrering, poängsättning på aktiviteter och kontroll av att ortopederna inhämtar poäng. De flesta har infört eller avser införa varianter på det amerikanska systemet där varje kurs och möte åsätts olika ”credit hours” och där den enskilde ortopeden förväntas samla timmar varje år för att uppnå en förbestämt antal. I Sverige har gynekologerna redan utarbetat en tämligen detaljerad modell och flera andra föreningar är på väg. I SOF har tidigare styrelser redan för länge sedan valt en annan väg och rekommenderat att verksamhetscheferna årligen för varje medarbetare avsätter en summa pengar och ett antal dagar för CME och att det sedan är en sak mellan chefen och medarbetaren hur detta förvaltas. Vi ser ingen anledning att frångå denna princip och det ar därför glädjande att Läkarförbundets ordförande vid representantskapet uttryckte en åsikt om CME som överensstämmer med SOFs. Vi avser alltså att inte införa några poäng och kvoter att uppnå årligen utan överlåter åt de enskilda klinikerna och deras chefer att utforma och kontrollera fortbildningen. Den konkurrens om medarbetare som kan förväntas mellan sjukhusen under de närmaste decenniet torde göra att en god fortbildning blir efterfrågad och nödvändig om klinikerna skall kunna rekrytera. vad styrelsen däremot kan tänka sig är en värdering av olika kurser, möten, kongresser och övriga fortbildningsaktiviteter med någon typ av poäng eller annan skattning. Denna värdering kan då bli ett instrument för den enskilde ortopeden eller verksamhetschefen när det gäller att bestämma vad man skall lägga tid och pengar på.

Högaktuella frågor
Alla ovanstående frågor är högaktuella och styrelsen önskar en kommunikation med medlemmarna angående dem, inte bara vid årsmötet utan gärna i form av direktkontakter per telefon, brev, e-post eller fax. Det är Dig det gäller så engagera Dig!
En ytterligare och mycket viktig fråga är var SOF skall ha sina kommande årsmöten. I dagsläget är det klart att 2001 träffas vi i Norrköping och diskussion förs med en klinik avseende 2002. Efter detta finns inget bestämt och styrelsen emotser kontakter från kliniker som vi vara värdar för föreningen under åren från 2003 och framåt. Då man måste vara ute långt i förväg för att få tillgång till attraktiva konferenslokaler är det nu ni skall anmäla ert intresse och påbörja planeringen. Kom till oss med förslag!
Richard Wallensten


© Copyright Ortopediskt Magasin.