Artiklar i urval, publicerade i nummer 2-98 av Ortopediskt Magasin:


Axelina och Skulderbladet

- berättelsen om en ortoped som fastnat för en led: axeln

Vid Samariterhemmets Kortvårdskirurgiska klinik i Uppsala finns en av landets få skuldersektioner. En av ortopederna på skuldersektionen heter Jan Nowak som sedan 1986 arbetar på ortopedkliniken. Jan Nowak är redaktör och utgivare av den regelbundet utkommande tidningen Skulderbladet. Dessutom har han hittat på ett finurligt och mycket pedagogiskt hjälmedel för rehabilitering av patienter med skulderbesvär, Axelina, ett grafiskt hjälpmedel som fått stor uppmärksamhet.

Läs artikeln i sin helhet här!


VSA - nutidens utveckling och inlärning

Artroskopisk kirurgi visas för operatören på en monitor. Detta innebär att det finns utmärkta förutsättningar för att bygga upp en simulator för artroskopisk träning.

Läs artikeln i sin helhet här!


Svenska Arm

Kvalitetsregister säkrar uppföljning av armamputerade

Definitionen på ett armprotesteam bör vara att det skall vara ett långvarigt och nära samarbete mellan läkare, arbetsterapeut och ortopedingenjör, att det bygger på goda kunskaper om amputationsbehandling, rehabilitering av armamputerade och proteskomponenter, att det är heltäckande vad gäller olika protestyper.

En slutsats som Röda Korsets team kommit fram till under arbetet på Svenska Arm, det nationella kvalitetsregistret.

Läs artikeln i sin helhet här!


Frågorna i ortopedexamen

Här presenterar OM, sin vana trogen, samtliga frågor i ortopedexamen. Redan examinerade ortopeder kan ju lämpligen ta det som ett test på var de står...

Läs artikeln i sin helhet här!

 


© Copyright Ortopediskt Magasin 1998.