Artiklar i urval, publicerade i

nummer 4-07 av Ortopediskt Magasin:

Ledaren, OM 3-07

 

 

Läs ledaren i sin helhet här!

Starka ortopediska insatser
på Riksstämman 2007!

Kallt som vanligt, men de ortopediska insatserna värmde på årets Riksstämma, med vår nye ordförande Olle Svensson i spetsen.

 Läs artikeln i sin helhet här!

Från lilla Tilde till dansören Göte:
En helt vanlig dag på avdelningen

Ortopediskt Magasin följde en helt vanlig arbetsdag på en ortopedteknisk avdelning. Det blev en berättelse om många människoöden, hårt arbete och tacksamma och ofta glada patienter, trots många gånger svåra problem.

Konsten att göra barn raka

Vanföra, vanföreanstalter och vanförevård är ord som i dag har en främmande klang. Men det vara bara omkring 100 år sedan som vanförevården startade iSverige.

Arm- och benproteser för barn viktiga för psykosocial utveckling

Barn med reduktionsmissbildning behöver stöd från kompisar, föräldrar och lärare. Men användning av armprotes har också visat sig ha en positiv betydelse för barnets utveckling.

Kamp för bättre
legitimationskrav!

Så börjar det bli dags att summera 2007 och göra upp planer för det kommande året. Det är framförallt två stora utmaningar som har hållit SOIF styrelsen sysselsatt under året som gått. Att legitimationsläget fortfarande spökar är ingen nyhet.

Fotsnörning:
Tusenårig tradition
med sexuella förtecken

När kvinnor i Kina började omforma sina fötter genom smärtsam lindning, var det inledningen av en plågsam vandring med erotiska undertoner. Bruket upphörde först på 1930-talet så patienter med “Lotusfötter”kan än idag dyka upp på ortopedmottagningar i Mittens Rike.

Svensk president i EFORT

Karl-Göran Thorngren, Lundaprofesssor och ”Rikshöfts” skapare och med ett förflutet i SOF som vetenskaplig sekreterare och ordförande, har valts till president i EFORT.

Europeiska ortopedexamen:
EM-seger för Sverige

Den europeiska ortopedexamen (European Borad of Orthopaedics and Traumatology, EBOT) organiseras av UEMS (European specialist section of orthopaedics and traumatology). Examen startades första gången i samband med EFORT årsmöte i Rhodos, Grekland år 2001.


© Copyright Ortopediskt Magasin.