|
|
Artiklar i urval, publicerade i
nummer 1-08
av Ortopediskt Magasin:
Dansen kring guldkalven -
eller den osynliga handen
Alla hälsoekonomiska styrsystem är ransoneringssystem. Kvantitet är viktigare än kvalitet. Men också kostnader för forskning, utbildning och utveckling negligeras. På sikt är det rent marknadsekonomiska tänkandet förödande för sjukvården - och för patienterna.
Läs artikeln i sin helhet här!
|
Ortho Center:
“Vi plockar inga russin”
På nystartade Ortho center i Göteborg förnekar man bestämt att man ”plockar russinen ur kakan” och bara tar lätta fall. Det är reglerat i avtalen med uppdragsgivarna vilka patienter man får behandla.
|
Privatpraktikern som återvände till landstinget:
Skön gemenskap
- men sämre ekonomi
Privatpraktik eller offentlig vård? Artikelförfattaren har gjort en tur- och returresa
- och upptäckt för- och nackdelar med båda.
|
Movement:
Unikt samarbete med Länssjukhuset
Ett fritt flöde av läkare och sköterskor och annan personal mellan det privata
initiativet och landstinget - det låter för bra för att vara sant, men är verklighet i Halmstad.
|
En ortoped i industrin:
Jag har inte bytt sida!
Har jag bytt sida?
Nej, jag, Eva Jacobson, är fortfarande i första hand läkare, men jag använder mina kunskaper och mitt nätverk i ett nytt sammanhang. En för mig viktig uppgift idag är att vara en länk mellan läkemedelsindustrin och sjukvården.
Läs artikeln i sin helhet här!
|
Privatläkarna:
Vi kan kapa köerna
- om vi bara får...
Hos Praktikertjänst betonar man entreprenörskap och småskalighet. Ett vårdens ICA och Konsum i ett, skulle man lite tillspetsat kunna säga. Ortopeden Torsten Adalberth på Läkarhuset Ellenbogen i Malmö är i det här avseendet en typisk representant.
|
I huvudet på en entreprenör
Jan Hultin, privatpraktiserande ortoped i Skåne och tidigare aktiv i Privata Ortopeders Förening är anställd av Praktikertjänst och trivs med att jobba privat. När jag träffade Jan på fotmöte i Sundsvall i januari gick han med på att besvara några av de ”elaka” påståenden som florerar om privat verksamhet.
|
Privatpraktik
- dröm eller mardröm?
Hur går det egentligen till att bli privatpraktiker? Vilka för- och nackdelar finns det? Vad har man för kostnader?
Karin Andersson har ställt nyfikna frågor till Praktikertjänst och fått raka svar tillbaka.
Men än så länge har Karin inte bestämt sig - och kanske gör hon rätt i att vänta. Utredningens slutliga förslag väntar vi nämligen fortfarande på.
|
Meningslöst operera främre korsbandsskada?
En främre korsbandsskadad knäled behöver rekonstrueras för att fungera i mer krävande aktiviteter - det har länge varit en etablerad sanning bland ortopeder. Nu ifrågasätts denna praxis kraftfullt i en ny avhandling.
|
Lennart Hovelius fick vid AAOS 2008 i San Francisco de amerikanska skulder- och armbågskirurgernas finaste pris Neer Award. Det är första gången någon från Överkalix och andra gången någon från Sverige får detta prestigefyllda pris.
|
Nu seglar vi mot Halmstad...
Minns i november, den ljuva september, grå är december, men ljuv är september… Ja, glöm inte bort att vika första veckan i september för Ortopediveckan - i år hålls SOF:s årsmöte 1-5 september i Tylösand.
Läs artikeln i sin helhet här!
|
Framtidens ortopediteknik?
CAD CAM i stället för avgjutning
I december 2007 besöktes Centro Ortopedico Emiliano i Reggio Emilia, Italien. Ändamålet med resan var att ta tillvara erfarenheter kring CAD CAM-tekniken som är väl utvecklad och används mycket frekvent på Centro Ortopedico Emiliano (CoE) samt att på sikt eventuellt introducera denna teknik med fungerande kliniska system så att de kan komma att användas mer även i Sverige.
|
Vart tog gamle sure överläkaren vägen?
Vem kommer inte ihåg följande situation: kandidaten eller ST-läkaren förhörs av den ”gamle sure överläkaren”, på rond eller på operationssalen? Den förhörde som med förtvivlad entusiasm försöker imponera genom snabba svar. Rädslan för att bli hemskickad eller att inte få operera om svaret är fel lyser i ögonen.
|
© Copyright Ortopediskt Magasin.
|